Tips på sevärdheter och aktiviteter i Berlin

Berlin är en fantastisk stad att besöka, inte minst för allt som finns att upptäcka. Du kan, med lite planering, se mycket av staden på sju dagar.

Dag 1

Besök Berlinmuren och se den del av muren som finns kvar. Fortsätt sedan till det fantastiska Brandenburger Tor, en gång huvudingången till Berlin. Reichstag, Tysklands riksdag, ligger längre ner på gatan. Där finns parlamentet. Klättra där upp till glaskupolen och se hela staden för dina fötter, eller se vad som händer i parlamentet. Därefter kan du ta dig en titt på det TV-torn som finns här, som reser sig högt över staden.

Dag 2

Besök Charlottenburg, slottet som återuppbyggdes efter andra världskriget. Här finns mycket att se, inte minst vackra trädgårdar. Därefter kan du bege dig till Gemäldegalerie, där en samling av europeisk konst från 1300-talet fram till 1800-talet finns utställd. Efter det är det egyptiska museet ett hett tips.

Dag 3

Bege dig till Musei-ön där du hittar Pergamommuseet fyllt av antika föremål, inte minst Babylons Istarport. Gå sedan över till Nationalgalleriet, ett konstmuseum som framför allt visar internationell 1900-talskonst. Ta dig även tid för att besöka de butiker och caféer som finns på ön. Judiska museet är också värt ett besök.

Dag 4

Den här dagen vig till Berlin Zoo, en av de största djurparkerna i Europa. Det var här Knut föddes, den berömda isbjörnen. Sedan är det verkligen dags för att besöka Checkpoint Charlie, bron mellan öst och väst. På området finns idag ett mindre museum.

Eftermiddagen vigs till lite shopping på Europa Center och sedan är det dags för att besök på ett café på Kurfürstendam, en av huvudgatorna i Berlin.

Dag 5

Shoppingen fortsätter i Potsdamer Platz, förr ett judiskt område som idag är ett centrum för nöjen och nattliv. Bara ett stenkast därifrån ligger Kunsthaus Tacheles, ett före detta varuhus som idag hyser mängder av konstnärsateljéer.

Dag 6

DDR-museet visar hur livet var i det kommunistiska Östtyskland och här finns också Stasimuseet. Byggnaden var huvudkontoret för den forna tyska hemliga polisen och utställningarna visar inte minst alla deras intressanta övervakningsenheter. Det finn säven ett gammalt fängelse som minner om en hemsk tid som flytt.

Efter ett sådant besök behövs lite uppmuntran. Då passar det utmärkt med ett besök till Scheunenviertel Berlin, ett före detta judiskt område som idag byggts om helt. Här finns mängder med barer och restauranger.

Dag 7

Den sista dagen i Berlin är till för avkoppling. Shoppa vidare eller hyr en cykel och ta dig runt Tiergarten Park för den fina miljöns skull.

Din Brelinresa kommer garanterat att bli rolig, historiskt intressant och mycket minnesvärd.