Guide till Berlin – Introduktion

Berlin är Tysklands huvudstad och en av de 16 delstaterna i Förbundsrepubliken Tyskland. Berlin är också den största staden i landet med en befolkning på ungefär 4,2 miljoner invånare i Storberlin.

Berlin är mest känt för sin historik, för sitt livliga nattliv, för alla caféer, klubbar och barer som finns här, och för sina vackra och fina museer, palats och andra historiska byggnader. Berlin är också ett centrum för shopping, fyllt med varuhus och små butiker som erbjuder det senaste inom Europas trend och mode.

Berlin har en varierad arkitektur. Stora skador uppstod i stadslandskapet under det andra världskriget. Därefter har Berlin byggts upp igen och det är idag möjligt att se mängder med historiska epoker i den kompakta stadskärnan. Här finns allt från medeltida byggnader vid Alexanderplatz, till ultramoderna glas- och stålkonstruktioner vid Potsdamer Platz.

Det finns troligen ingen annan stad i Europa där man kan festa hårdare än Berlin. Nattlivet ser tamt ut i de andra städerna jämfört med i Berlin. Det finns många bra klubbar och danshak. Det är bara att fråga runt för att komma till de allra bästa ställena. De flesta finns i centrum av Berlin, det vill säga i Mitte, Prenzlauer Berg och Kreuzberg. Berlin var också känt för Love Parade, ett utomhusrave där miljoner människor från hela världen deltog. Här dansades det till rytmisk techno och elektronisk musik på de allmänna gatorna till sent på natten.

Berlin räknas till en av de grönare städerna i Europa. Över 60 procent av staden består av grönområden och vatten. Det finns faktiskt fler broar här än i Venedig.

Berlin har otroligt många sevärdheter, men de är inte placerade så centralt som i många andra europeiska städer.

En av de bästa sakerna du kan göra när du är här är att flanera runt i staden på alla charmiga gator, sitta och njuta på ett café på gatan eller välja en härlig strandbar utmed någon flod. Berlinare är ofta trevliga och hjälpsamma, men det finns hänsynslösa herrar och damer också.