Lågbudget i Berlin

Berlin har verkligen en ungdomlig och kosmopolitisk känsla. Det har blivit en viktig destination för tågluffare och unga som inte har så mycket pengar. Det finns därför många sätt att göra sin resa lite billigare.

Boende

Det viktigaste beslutet för hur budgeten kommer att balanseras är var man ska bo. Det finns både vandrarhem och självhushåll som sänker kostnaderna, inte bara för boendet utan också för hur mycket maten kommer att kosta. För den som vill träffa människor är verkligen vandrarhemmen en möjlighet. Glöm det där med dålig standard och att dessa boenden skulle vara något för unga och eller fattiga.

Berlins vandrarhem lockar alla åldrar och är ofta roliga och intressanta platser som erbjuder nya möten. Ett av de mer populära ställena är Generator Hotel, vid Lansberger Allee tunnelbanestation. Det anses vara ett av de bästa vandrarhemmen i världen och är helt enormt. Här finns över 900 bäddar. Priset ligger på 15 euro och uppåt per natt och då ingår en gratis rundvandring i staden. Baren på vandrarhemmet erbjuder drinkar från en enda euro.

Lite mer privat blir det om du väljer självhushåll i en lägenhet. Då priserna är bra mycket lägre än på hotell är det ett bra budgetalternativ.

Prisvärd mat

Det är lätt att hitta god och bra mat i Berlin. Den som har självhushåll kan gå till stadens stormarknader och välja och vraka. Det finns också gott om billiga restauranger i Berlin. Ett exempel är Joseph Roth Diela på Potsdamer Strasse 75. Deras smörgåsar kostar från 2 euro och uppåt och de har dagliga specialerbjudanden. Även den turkiska maten är billig i Berlin, och vissa restauranger är rena gastronomiska fynd. Leta efter skyltar med texten ”Imbiss”.

Nattliv med låg budget

Bar- och nattklubbscenen i Berlin är berömt. Här finns allt från lyxiga vinbarer till hippa och trendiga barer. De flesta ställen blir inte fulla förrän efter midnatt, så det är möjligt att njuta av en drink eller två på vandrarhemmet eller i lägenheten före kvällsaktiviteterna i Berlin.

Sedan finns det ett otal billigare barer i staden. Undvik platser där många turister finns. Följ istället lokalbefolkningen och vart de går. Där är det garanterat billigare.

Levande kultur

Staden är fylld av museer och gallerier. Många tar inget inträde alls. Missa inte Eastside Gallery, som sträcker sig 1,5 kilometer av den intakta Berlinmuren. I galleriet finns över 100 målningar med samma tema: kampen för frihet. Det finns också mängder med parker och trädgårdar i Berlin som inte kostar en krona att vistas i. Njut av en picknick med öl eller vin och dagen är din!