Restauranger i Berlin

I Berlin finns det ett Gaststätte överallt. Det är en form av restaurang kombinerat med pub. På ett gaststätte erbjuds en traditionell och enkel tysk mat. För att få riktigt prisvärd mat, är det smart att välja en restaurang en bit från staden. För Tyska restauranger är i allmänhet ganska dyra. Här är det lättast att finna prisvärd mat på de balkanska eller italienska restaurangerna. För att få tag på snabbmat är Imbiss rätt plats att gå till, och det är också det billigaste sättet att få sig en matbit i staden.

När du kommer till en restaurang ska du inte förvänta dig att hovmästaren kommer för att anvisa ett bord. Här i Tyskland väljer folk själva var de ska sitta, så gör detsamma. Det är också helt i sin ordning att dela bord med främlingar. Om restaurangen är full och det finns plats vid ditt bord får du räkna med sällskap. Om du äter med en grupp av vänner kommer ingen servitör i staden att hjälpa till om ni vill ha en individuell eller gemensam nota. I Tyskland är det också vanligt att dricksen består av att avrunda till närmaste euro.

Bland de lokala rätterna är Curry Wurst (bratwurst i currysås) en av de mer populära. De finns på de flesta Imbiss och ser lite konstig ut. Men gott är det. Eisbein är också populärt och det är egentligen enklare fläsklägg. Om du vill dricka lockat, prova en Berliner Weisse mit grünem Schuss. Det är en regionspecifik öl smaksatt med grön sirap.

I barer och pubar behöver du bara betala när du lämnar lokalen, så länge du sitter vid ett bord eller i baren. Servitörerna markerar enkelt vad du beställt med små tecken på en lista. En liten öl markeras med ett snedstreck och en stor öl blir ett kors. Betalar, det gör du när du går.

I Kreuzberg, en av Berlins smältdeglar, finns mängder av multinationella och billiga restauranger, värdshus och snacksbarer. Charlottenburg är känt för sina populära restauranger. Här är det lite dyrare än i Kreuzberg, men det är fortfarande mycket mysigt och verkligen prisvärt.

I Berlin Mitte finns några av de bästa restaurangerna i staden. Men det finns också mängder med charmiga ställen som erbjuder internationell mat. Friedrichshain är idag mest känt för sina studenter som dricker öl i Volkspark Friedrichshain och de enklare restaurangerna.

Prenzlauer Berg är ett kulturellt centrum. Här finns allt mellan himmel och jord, till exempel en god turkisk kebab, eller varför inte en dyr femrätters på en lyxkrog? Här pulserar nattlivet, och det är aldrig svårt att hitta ett matställe, även om det är tidigt på morgonen.

Apropå morgon. Schöneberg är ett perfekt område för att inta en härlig brunch på. Här finns mängder med trevliga kaféer. Kommer du kvällstid finns också trevliga cocktailbarer att välja mellan.