Sevärdheter i Berlin

Det finns mängder av sevärdheter i Berlin. Här finns dessutom inte bara ett enda centrum, utan flera och sevärdheterna är spridda över hela staden. I de västra delarna, mellan KU´damm och flygplatsen Tegel finns magiska Schloss Charlottenburg. Det är ett barockpalats med engelska trädgårdar. Det egyptiska museet och Papyrus Collection som inrymmer den berömda 3000-åriga Nefertite finns numera på Museumsinsel, Museiön, i Mitte.

Bland de andra kulturella pärlorna i den här staden är det mesta koncentrerat till Dahlem Museum Complex och Kulturforum. Dahlemkomplexet ligger i ett lugnt område nära universitetet i Berlin och här finns konstmuseer med verk av gamla mästare. Här ligger även etnografiska museer med artefakter från hela världen.

Kulturforum ligger i distriktet Tiergarten och omfattar National Gallery i en byggnad designad av Mies van der Rohe, Museet för dekorativ konst (Kunstgewerbemuseum), Kopparsticksmuseum (Kupferstichkabinett), New State Library och Philharmonie. Världskulturmuseet (Haus der Kulturen der Welt) i fd Kongresshalle har samtida konstutställningar från hela världen och är en arkitektoniskt intressant byggnad också.

Martin Gropius Bau Museum of Contemporary Art nära Anhalter Bahnhof, House of Contemporary Art, och Brücke Museum är också konstmuseer som är väl värda ett besök.

Det sanna historiska centret av Berlin ligger i den östra delen. Här finns inte minst Brandenburger Tor, det som var den viktigaste platsen för firandet efter murens fall 1989. Öster om Brandenburger Tor finns Pariser Platz där mängder av ambassader nu planeras att byggas. Utmed den en gång så fantastiska boulevarden finns byggnader som vittnar om gångna tider. På den östra sidan av boulevarden ståtar Statsbiblioteket, Humboldt-universitetet, Neue Wache, Zeughaus (Museet för tysk historia), och Grosse Staatsoper.

På andra sidan Schlossbrücke finns Berlins katedral, och kryptan innehåller tyska kejsare. Katedralen är belägen på en ö, samma ö som Museiön. Här finns det berömda Pergamonmuseet där Pergamonaltaret och Gate of Milet finns, Bodemuseet, Altes Museum, Alte Nationalgalerie och Neues Museum. Denna grupp av nyklassicistiska byggnader är orsaken till att Berlin ibland kallas ”Aten på floden Spree.”

Söder om domkyrkan finns platsen där slottet en gång låg. Den östtyska regeringen lät riva den skadade konstruktionen efter krigen. Istället byggde de upp Palast der Republik. Det finns risk att även denna byggnad kommer att rivas. Debatten kring vad som ska hända med palatset har blivit en följetong både lokalt och nationellt.

Alexanderplatz, ibland även kallad Alex, är ett av Berlins livligaste torg. Det är också centrum för kollektivtrafiken. Över platsen reser sig det 365 meter höga TV-tornet, den högsta byggnaden i Berlin.

Rotes Rathaus, det Röda rådhuset och Nikolaiviertel, som är den gamla staden som byggts upp av östtyskarna för att locka turister, ligger inte långt ifrån Alexanderplatz. Här finns byggnader som är riktigt gamla och som har fraktats hit. Andra har byggts på senare tid, med hopp om att de ser gamla ut. Inom gångavstånd finns också Volksbühne på Rosa-Luxemburg-Platz, där också de mer experimentella teatrarna i staden finns.

Norrut ligger den återuppbyggda Neue Synagoge och dess guldkupol. I byggnaden finns Centrum Judaicummuseet. Västerut ligger Gendarmenmarkt, ett av stadens mest intressanta torg. Schauspielhaus, där mängder med konserter går av stapeln, flankeras av två identiskt kupolformade kyrkor, Deutscher Dom och Französicher Dom.

Berlin har också mängder med grönområden. Tiergarten är den äldsta och mest populära parken. Parken sträcker sig från Zoologischer Garten, den stora djurparken, till Brandenburger Tor. Treptower Park i öster följer floden Spree och här finns ett enormt Sovjetmonument tillägnade de stupade soldaterna. Sjöar flankerar stadens östra och västra kanter. Det finns även många mindre sjöar runt om i staden och här flockas lediga berlinare för att sola och bada (gärna nakna) och för att åka skridskor på vintern. De Grunewald och Tegeler Forst är stora skogsarealer med vandringsleder längdskidåkning eller ridning och cykling.

Till de andra platserna som är väl värda ett besök finns Olympiastadion. Det var här som 1936 års OS gick av stapeln, och då Jesse Owens vann fyra OS-guld. Rathaus Shöneberg är också en viktig plats. Det var här John F. Kennedy gav sitt tal om ”Ich bin ein Berliner”.

Topography of Terror är en mycket bra webbplats för alla som vill få en inblick i hur Berlin såg ut och fungerade under nazismen.

Den som är intresserad av design kommer att vilja besöka Bauhaus-Archiv. Om det finns tid att besöka Brechthuset, där Brecht själv en gång bodde eller Friseur Museum, museet som har utställningar om historien om frisörer, så är det också intressanta alternativ.

När solen sedan gått ner finns mängder med klubbar, caféer, konserter och andra kulturevenemang att upptäcka. Heldagsutflykter kan göras till Potsdam eller Cottbus.