Att ta sig runt i Berlin

Sedan år 1990 har Berlin varit en enda stad, men det finns fortfarande två distinkta delar. De flesta hotell ligger i det forna Västberlin och de flesta internationella flyg landar på flygplatsen Tegel, även den belägen på den västra sidan.

Med kollektivtrafiken tar det 15 minuter till Zoo station i Västra Centrum från Tegel. Transportmedlet är en buss vid namn X9. Eftersom de flesta historiska sevärdheter finns i det östra centret, Mitte, kan du välja att ta de sightseeingturer som börjar i västra Berlins centrum. För rundvandringar på engelska är det bra att gå med Berlin Walks Discover Berlinguiden. Guideturen arrangeras dagligen från taxistationen på Bahnhof Zoo. Tel: (030) 301 9194.

Kollektivtrafik

Berlins transportsystem består av U-Bahn (tunnelbana), S-Bahn (pendeltåg), bussar och spårvagnar. Biljetterna köps på biljettkontor eller från maskiner på stationerna. Bussförarna säljer också biljetter. Automaterna kan ge information på engelska. För att åka behöver du sedan stämpla din biljett på perrongen innan du kliver på tåget eller spårvagnen.

De biljetter som köps kan användas på alla delar av systemet. Behåll biljetten även efter att den stämplats inför resan. Det finns civilklädda kontrollanter och det blir grova böter och en hel del pinsamheter för den som inte har en godkänd biljett.

Biljetterna kommer i olika former. Det finns dagbiljetter för enskilda individer och för grupper upp till fem personer. Det finns också enkelbiljetter som gäller i två timmar. Det finns även en del specialerbjudanden för tillfälliga turister. Ett WelcomeCard gäller i 72 timmar och kostar 21 euro. Få mer info om biljetterna påwww.bvg.de.

Tåg

EurAide säljer tågbiljetter på uppdrag av Deutsche Bahn och ger reseinformation på engelska, tel: (030) 297 4924 1. Du hittar deras kontor på baksidan av Bahnhof Zoologischer Garten.

Biljetter: Eurail, Europa-och Inter-Rail gäller på S-Bahn.

Spårvagnar

Spårvagnar går i östra Berlin och det finns en färja från Kladow till Wannsee.

Taxi

Taxibilar finns att tillgå i hela staden. Det kostar mindre att fånga en bil på gatan än att ringa efter en. Taxibilarna är gräddvita och många resor, till exempel till och från flygplatsen kan erbjudas för en fast kostnad. Cykeltaxi finns också i city. De kallas Velotaxis.

Med cykel

Berlin är en mycket cykelvänlig stad och det är ett trevligt sätt att upptäcka staden på. Det finns särskilt markerade cykelbanor och mängder med butiker som erbjuder cykeluthyrning.

Med bil

Det är osedvanligt enkelt att köra bil i Berlin, särskilt i jämförelse med andra städer. Det största problemet brukar vara vägarbeten. Parkering är vare sig svår att hitta eller särskilt dyr.